Czego nie jeść przy trądziku – poznaj kilka produktów, których naprawdę warto unikać

czekolada2

Część naukowców i lekarzy uparcie twierdzi, że dieta nie ma wpływu na trądzik, ale to nieprawda. Jeśli zastanawiasz się, czego nie jeść przy trądziku postaram się odpowiedzieć. Nie do końca samodzielnie, nie. Z anglojęzycznych stron poświęconych medycynie i zdrowiu (ze szczególnym uwzględnieniem trądziku) zebrałam sporo informacji, którymi za moment się z Tobą podzielę. Od siebie dodam tylko, że moim zdaniem dieta odgrywa bardzo ważną rolę, jestem też przekonana, że niektóre produkty spożywcze rzeczywiście nasilają trądzik.

Powiem więcej, lekarze który upierają się przy stwierdzeniu, że dieta nie ma wpływu na trądzik opierają się na badaniach, które wykonano (UWAGA) AŻ 40 LAT temu. Kilka badań w latach 60-70ych niby dowiodło, że dieta nie ma wpływu na cerę i to stwierdzenie utrwaliło się w lekarskiej świadomości. Tymczasem medycyna pędzi do przodu i odkrywa coraz to nowe zależności między dietą a chorobami. Jeśli twój lekarz powie ci, że jedzenie nie ma znaczenia – zapytaj się skąd czerpie tę wiedzę. Pewnie nie będzie w stanie powiedzieć, bo to taki typowy mit krążący wśród środowisk medycznych.

Czego nie jeść przy trądziku?

Najpierw szybki wykaz zabronionych pokarmów, a zaraz potem przejdę do omówienia ich wpływu na cerę.

I tak, jeśli nie wiesz czego nie jeść przy trądziku tu masz konkrety, uważaj na:

  • cukry – w tym słodycze,
  • gluten (ziarna i mąki)
  • ostre przyprawy,
  • nabiał,
  • produkty wysokoskrobiowe (szczególnie ziemniaki pod postacią frytek i chipsów).

 Cukry a trądzik

Nie mam tu na myśli wyłącznie cukru używanego do słodzenia herbaty czy cukru dodawanego do cukierków i ciast. Cukru we współczesnej diecie dostarczają przede wszystkim gotowe produkty spożywcze – nawet sklepowe musli (uwaga! nawet te musli, które reklamowane są jako niskocukrowe) oraz słodzone napoje z teoretycznie zdrowymi sokami włącznie.

W jednym z badań przeprowadzonych w 2007 roku wykazano prostą zależność między spożywaniem cukrów prostych a trądzikiem. Całość „rozbija się” o insulinę – im większy wyrzut insuliny po zjedzeniu jakiegokolwiek produktu, tym większe szanse na to, że trądzik utrzyma się w niezmienionej postaci.

Wracając do badania: poddano mu 43 mężczyzn z trądzikiem. Mężczyźni byli w różnym wieku. Jedna grupa jadła produkty o wysokim indeksie glikemicznym (w tym cukry) tj. powodujące duże wyrzuty insuliny, druga grupa jadła jedynie produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Na zakończenie okazało się, że u mężczyzn unikających cukrów stan skóry znacząco się poprawił, a trądzik został zredukowany (info zaczerpnięte z webmd.com).

Reasumując: czego nie jeść przy trądziku? Na pewno słodzonych i gotowych pokarmów – bo one są słodzone czy tego chcesz czy nie.

Dlaczego nie jeść przy trądziku glutenu?

Z glutenem mam pewien problem – ostatnio panuje jakaś moda na to, żeby go unikać. Nie wiem czy to rzeczywiście potrzebne. Na pewno ziarna mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny dlatego unikanie produktów mącznych przy trądziku ma sens, bo zapobiega wyrzutom insuliny i trądzikowi, ale sam gluten?

Informacje na temat potencjalnego szkodliwego wpływu glutenu znalazłam na stronie mercola.com.Napisano tam, że:

  • chociaż celiakia (czyli skrajna nadwrażliwość czy raczej nietolerancja glutenu) występuje zarówno u niecałych 2 procent populacji to zdaniem niektórych naukowców (szczególnie dr Alessio Fasano ze szpitala w Massachusetts) na pewną formę nietolerancji glutenu może cierpieć nawet 30 do 40% społeczeństwa, a sam gluten może szkodzić w pewnym stopniu większości z nas,
  • dzieje się tak dlatego, że na skutek działania glutenu do organizmu przedostają się cząstki różnych pokarmów (nawet białka),  które mogą rozprzestrzeniać się w organizmie, gdy tak się dzieje na scenę wkracza układ immunologiczny i zwalcza te cząstki, a to z kolei powoduje stany zapalne.

Rozwiązanie proponowane przez mercola.com polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety – przynajmniej w fazie początkowej. Jeśli masz trądzik, a po odstawieniu glutenu trądzik ustąpi lub zmniejszy się – jest coś na rzeczy i gluten rzeczywiście może być winny.

Ostre przyprawy

Sprawa jest dyskusyjna, bo raptem istnieje zdaje się tylko jedno badanie, z którego wynika zależność pomiędzy jedzeniem ostrych przypraw a trądzikiem. Warto też wiedzieć, że wszelkie ostre alkaloidy tzn. kapsaicyna czy bioperyna działają raczej przeciwzapalnie. No ale warto przetestować wpływ ostrości na siebie i przynajmniej na moment je odstawić.

Kolejna ważna sprawa: ostrości niemal na pewno mogą zaszkodzić osobom z trądzikiem różowatym, dlatego osoby z tym trądzikiem powinny ich unikać.

Nabiał

Sprawa z nabiałem wygląda następująco:

  • jak już sobie powiedzieliśmy istnieje zależność między poziomem insuliny a trądzikiem, a niektóre produkty nabiałowe (np. żółte sery) mogą powodować duże wyrzuty insuliny i w ten sposób nasilać trądzik – sprawdź to koniecznie jeśli jesz dużo serów – odstaw je,
  • kolejnym potencjalnym sprawcą trądziku zawartym w nabiale są substancje, które działaniem przypominają działanie testosteronu, a jak zapewne wiesz testosteron stymuluje gruczoły łojowe do pracy i przyczynia się pośrednio do powstania trądziku, jakkolwiek nabiał uważany jest za dobre źródło wapnia (co w części jest bajką, nie wierz do końca w tę miejską legendę) nawet lekarz udzielający wywiadu webmd.com przyznał, że osoby z trądzikiem powinny jeść go w rozsądnych ilościach tym bardziej, że istnieje kilka badań potwierdzających fakt, że nabiał może trądzik zaostrzać.

Produkty skrobiowe

Skrobia to kolejny sprawca wyrzutów insuliny – hormonu mogącego nasilać trądzik. Jeśli dodatkowo jest połączona z dużą ilością tłuszczu (frytki i chipsy) może naprawdę bardzo źle wpływać na skórę. Samo zjedzenie ziemniaków może ci nie zaszkodzi, ale frytki i chipsy na pewno – tych produktów unikaj.

A co pomoże na trądzik?

Inspiracji możesz spokojnie szukać w suplementach. Na przykładzie najlepszego (bo najlepiej dopracowanego) produktu, czyli NONACNE (tutaj jest skład klik) widać, że na trądzik pomagają:

  • pomidory (najfajniejszy z listy produktów), bo zawierają likopen, który bardzo korzystnie wpływa na skórę, likopen znajdziesz też w paru innych czerwonych warzywach (owocach),
  • sarsaparilla – ziółko, które jest dostępne w ekstraktach (w Nonacne właśnie), ale i w postaci suszu, możesz pić herbatki z niego, ma silne działanie przeciwzapalne i łagodzące objawy trądziku,
  • marchewka – źródło witaminy A, która genialnie wpływa na skórę,
  • winogrona z pestkami – winogrona zawierają resweratrol (przeciwutleniacz), a ich pestki są źródłem substancji o silnym działaniu przeciwzapalnym (w suplementach tzn. w Nonacne jest ekstrakt z pestek winogron),
  • warzywa i chude mięsa to źródła witamin B, witaminy C i witaminy E – wszystkie działają silnie przeciwtrądzikowo,
  • podroby (wątroba) i ostrygi oraz pestki dyni i słonecznika – to dobre źródła miedzi i cynku niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania skóry.

Jak widzisz jest parę fajnych produktów do jedzenia, znajdziesz ich więcej jeśli tylko poszukasz, możesz też inspirować się listą składników Nonacne <klik>, albo posłużyć się tym suplementem, jeśli nie chce ci się szukać – tu możesz go kupić <klik>.