Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą skóry twarzy, ale dieta przy trądziku różowatym ma znaczenie niebagatelne i warto mieć to na uwadze tym bardziej, że ta choroba obecnie występuje u około 2% populacji. Może on występować zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.
Najczęściej pojawia się u osób w wieku 25-35 lat, jednak może też dotknąć osoby jeszcze starsze. Ten trądzik przebiega z różnymi okresami remisji oraz zaostrzeń. Może on przybierać kilka typów, takich jak na przykład: rumieniowo-teleangiektyczna, grudkowo-krostkowa, guzkowa, a także oczna. Każdy typ może mieć łagodny, umiarkowany bądź ciężki przebieg. Nie powinno się go bagatelizować i zaraz po jego pojawieniu należy podjąć odpowiednie leczenie.
Jak minimalizować objawy trądziku?
Bardzo dobrym sposobem na zmniejszenie objawów trądzika lub całkowite jego wyleczenie jest zdecydowanie się na odpowiednią dietę. Mając tę chorobę na pewno trzeba unikać żółtego sera, czekolady, kakao, wątróbki, ostrych przypraw, takich jak pieprz, curry, chili oraz różnych sosów, takich jak winegret, sojowy i pomidorowy. Niezbyt korzystne dla trądzika różowatego są też herbaty, mocne kawy oraz alkohole typu: wódka, gin, piwo oraz wino. Osoba cierpiąca na trądzik powinna też unikać słodyczy, fast foodów, przetworzonego mięsa, orzechów oraz produktów zawierających duże ilości konserwantów.
Jak wybierać dietę przy trądziku?
Ważne jest natomiast, aby zwiększyć ilość substancji odżywczych, ponieważ one korzystnie wpływają na ogólny stan skóry, zwiększają odporność organizmu oraz przyspieszają regeneracje skóry. Do tych substancji odżywczych zalicza się: witaminę E, witaminę C oraz witaminę A. Witamina E jest obecna w dużych ilościach w nasionach słonecznika, sezamu, a także w olejach. Witaminę C można spotkać w czarnej porzeczce, czerwonej papryce oraz owocach cytrusowych, natomiast witamina A obecna jest w marchewce, dyni, morelach, nektarynkach, czarnej porzeczce oraz maśle. Tak więc mając trądzik różowaty spożywanie tych produktów jest bardzo mile widziane.
Istotne składniki diety przy trądziku
Oprócz tego dieta powinna obejmować duże ilości galaretek owocowych, ponieważ one zawierają szereg aminokwasów, które wchodzą w skład włókien kolagenowych- występujących w skórze. Trądzik różowaty dieta musi też obejmować duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się na przykład w rybach morskich, oliwie z oliwek, słoneczniku, orzechach laskowych, a także włoskich. Te składniki poprawiają ogólny wygląd skóry oraz zwiększają odporność organizmu. Oprócz tego osoby cierpiące na trądzik różowaty powinny jeść dużo szpinaku, ogórków, gotowanej kapusty, gotowanego selera, marchewki, arbuzów, mięty oraz awokado.
Dieta mająca na celu leczenie trądzika powinna być ułożona przez lekarza specjalistę, czyli dietetyka. Powinna ona uwzględniać indywidualne potrzeby pacjenta. Dietetyk doskonale zna się na tym, które produkty łagodzą objawy trądzika, a które sprawiają pogorszenie stanu choroby.
Ważne jest też samodzielne obserwowanie organizmu – jedynie ono pozwoli zaobserwować zmiany pojawiające się wskutek zmian dietetycznych i jedynie ono pozwoli ustalić listę pokarmów które szkodzą, a które nie.
Dieta ma bardzo duże znaczenie na trądzik, dlatego warto ją stosować. Ze swojej strony dodam, że przydadzą się też suplementy, które z jednej strony działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, a z drugiej – wzmacniają naczynka krwionośne, które przy trądziku różowatym mogą pękać, no i kosmetyki o podobnym działaniu.
Szczególnie polecam:
- suplement Skóra, Włosy, Paznokcie – genialny pod względem składu (sprawdź zresztą TUTAJ) – kosztuje coś koło sześćdziesięciu paru złotych,
- serum Skinception Rosacea – genialne serum-krem o szybkim działaniu, ciocia T. już po dwóch tygodniach używania miała po nim o połowę zmniejszony rumień, więcej info ZNAJDZIESZ TUTAJ.