Super maseczki z drożdży na trądzik

maseczki z drożdży

maseczki z drożdży

Polecam wszystkim – maseczki z drożdży na trądzik i nie tylko. Nawet jeśli masz żadnych pryszczy drożdże świetnie ci zrobią. Skóra jest po nich gładziutka, świetnie nawilżona i odżywiona. Trądziku oczywiście żadne maseczki nie zlikwidują, na pewno nie od razu, ale przyspieszą proces leczenia, a przynajmniej przyniosą skórze ulgę.

Drożdże są bardzo tanie, większość z nas ma je gdzieś pod ręką, a nawet jeśli nie – łatwo je kupić w każdym dosłownie sklepie.

Maseczki na trądzik można przygotowywać z samych drożdży, albo drożdże mieszać z innymi produktami. Przepisów jest multum- z drożdżami można swobodnie kombinować łącząc je z najrozmaitszymi składnikami.

Dwie podstawowe zasady:

  • drożdże zawsze trzeba rozmieszać z jakimś płynem, dosłownie kilka kropel wystarczy, żeby zrobić z nich papkę, która nie będzie spływała z twarzy,

  • drożdże działają lekko wysuszająco, dlatego jeżeli twoja skóra jest sucha koniecznie dodaj do maseczki kilka kropel jakiegoś oleju (może być oliwa z oliwek, chociaż ja przekonałam się, że nawet olej rzepakowy ani drożdżom ani skórze nie zaszkodzi).

 

Najprostsze maseczki z drożdży na trądzik

Przygotuj ⅓ a nawet ¼ opakowania zwykłych drożdży spożywczych lub 1 do 2 łyżek drożdży suszonych. Rozprowadź je:

  • kilkoma kroplami wody,

  • kilkoma kroplami soku z cytryny,

  • odrobiną mleka,

  • oliwą z oliwek lub zwykłym olejem spożywczym,

  • miodem (jeśli miód się skrystalizował podgrzej go lekko). 

Wymieszaj drożdże z jednym z wymienionych wyżej składników, chociaż do zrobienia maseczki z powodzeniem możesz też użyć kilku z nich. Nałóż powstałą papkę na twarz i poczekaj od 15 do 20 minut.

Zmyj maskę ciepłą wodą – dokładnie.

To co najfajniejsze – eksperymenty

Najfajniejsze jest to, że drożdże można mieszać praktycznie z każdym produktem spożywczym i / lub kosmetycznym. Ja osobiście rozprowadzałam je olejkiem rycynowym (też świetnie wpływa na skórę), jugurtami, kefirami, maślankami, raz czy dwa razy piwem.

Drożdże można wymieszać z twarożkiem, ze startym na drobnej tarce ogórkiem, startym lub rozgniecionym dowolnym owocem.

 Eksperymentowanie z drożdżami jest naprawdę świetną sprawą.